tiistai 23. toukokuuta 2017

Maitohorsman tunnistaminen ranta-alpista

Maitohorsman näköislajeja ovat ranta-alpi  ja terttualpi. Ranta-alpi kasvaa rannalla ja terttualpi vedessä. Täysikasvuisina kukkivina kasveina näiden tunnistaminen ei tuota ongelmia, maitohorsmalla on punaiset kukat ja alpilla keltaiset. Nuoria versoja kerättäessä maitohorsman versoja muistuttaa harmillisesti ranta-alpi. Kasvit voivat kasvaa ihan vierekkäin vain hämätäkseen poimijaa. Sekä ranta-alpi että terttualpi ovat myrkyttömiä, mutta hapan maku poikkeaa maitohorsman miedosta mausta. Ranta-alpia on käytetty ulkoisesti haavanhoidossa ja värjäyksessä. Ranta-alpin lehtiä ja kukkia on Keski-Euroopassa käytetty rohdoksena haavojen hoitoon. Kasvi sisältää parkkiaineita, glykosideja ja saponiineja. Ranta-alpilla on limakalvoja supistava ja haavoja parantava vaikutus. Myös silmävaivoja on hoidettu kasvista valmistetulla vedellä. Kasvia on käytetty myös värjäykseen.
Kuvien perusteella voi tarkastella maitohorsman ja ranta-alpin eroja.

Keskellä ranta-alpin vieressä maitohorsma

Vasemmalla maitohorsma, oikealla ranta-alpi

Ranta-alpin ja maitohorsman versoja 

Maitohorsma vasemmalla ja ranta-alpi oikealla
Tässä kasvuvaiheessa kasvit näyttävät hyvin samanlaisilta. Jos tarkastelee oikein tarkasti, niin maitohorsmalla on nähtävissä lehtien alkujen kiinnittyminen varteen kierteisesti. Ranta-alpilla lehdet kiinnittyvät vastakkaisesti tai kiehkuraisesti. Tämä kasvutapaero on helpompi erottaa hieman myöhemmässä kasvuvaiheessa. Ranta-alpin lehden alapuolella on havaittavissa hentoa karvaisuutta. Maitohorsman lehti on sileä ylä- ja alapuolelta. Kasvutavaltaan maitohorsma on palmua muistuttava, päässä on palmumainen tupsu varhaiskevään kasvuvaiheessa. Ranta-alpin verson latvan kasvutapa on suppumaisempi.

1 kommentti:

  1. Maitohorsmaan melkein sekoitin yhden, joka ei ole Ranta-alpi, vaan terälehtiä varmaan sen tusina. Myös lehdet eivät vastakkaiset ja kaartuvat kärjistä halutessaan. Aromi on vahva - toisin, kuin Alpissa.

    VastaaPoista