sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Vanhanajan keppisoppa on yleislääke kaikkiin vaivoihin

Sami Tallbergin kirjasta Koivunmahlaa & Kaviaaria löytyy vanhanajan keppisopan resepti. Tämän perinteisen rohdon sanotaan suojaavan flunssalta sekä monelta muulta vaivalta. Kyseessä on aito suomalainen vanhanajan yleislääke kaikkiin vaivoihin. Keppisopan resepti on lähtöisin Hirvensalmen Perinnepirtin Airi Rekilältä. Keitoksen sanotaan olevan antioksidanttinen ja antiseptinen.

Vanhanajan keppisoppaan tarvitaan männyn, katajan ja kuusenoksa. 
Keppisoppa

25 cm katajanoksa
25 cm kuusenoksa
25 cm männynoksa
5 l lähdevettä
1 rkl aurinkosuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa

Huuhtele oksat luonnonvedellä tai kerää ne sateen jälkeen. Ota sopiva oksanpätkä, esim. sivuoksan latva oksasaksilla tai puukolla. Pilko oksat noin 10 cm:n pätkiksi. Keitä lähdevesi ja suola. Kaada kuuma vesi oksien päälle toiseen kattilaan, jolloin veteen liukenee hartseja ja antioksidantteja. Älä käytä valmistukseen muoviastiaa. Anna keppiveden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä astia sitten kylmään jääkaappiin tai maakellariin viikoksi. Tämän jälkeen siivilöi soppa, pullota lasipulloihin ja säilytä kylmässä. Nauti tarvittaessa kaikkiin vaivoihin 2 dl päivässä. Pullotettu keppisoppa säilyy kylmässä 2 viikkoa. Osan keppisopasta voit myös pakastaa.

Varoitus! Keppisoppaa ei tulisi nauttia raskaana olevien eikä hartsiallergisten. Myös munuaisongelmista kärsivien kannattaa olla varovaisia. Jos olet kuuselle, katajalle tai männylle tai mille tahansa niiden sisältämälle osalle allerginen, älä juo keppisoppaa.

Lue lisää: Tallberg, Sami & Lindgren, Christer. 2012. Koivunmahlaa ja kaviaaria. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti