perjantai 10. kesäkuuta 2016

Louhisaarenjuoma - Raikasta kesäjuomaa mustaherukanlehdistä uuttamalla

Mustaherukanlehdistä voi tehdä raikasta kesäjuomaa sitruunahapolla uuttamalla. 

Alkukesä on parasta aikaa mustaherukan lehtien keräämiselle. Kesän juhliin voi tehdä raikasta juomaa mustaherukanlehdistä. Lehtiä voi myös pakastaa tai kuivata myöhempää tarvetta varten. Lehtiä voi kerätä niin pitkään, kun virheettömiä lehtiä löytyy. Jos pihalla on useampi mustaherukkapuska, niin materiaalia juomaan löytyy runsaasti.

Louhisaarenjuoman alkuperäisessä reseptissä on mukana sitruunaa ja se on käytetty siman tapaan hiivalla. Raikas juoma syntyy kätevästi ja hieman nopeammin myös sitruunahapolla uuttamalla. Uutetusta juomasta puuttuu siman kuplinta, mutta se säilyy pidempään ja valmiin juoman voi myös pakastaa. Ohjeessa on perusohje litralle, josta ohjetta on helppo suurentaa tarpeen - ja astian mukaan.

Louhisaaren juoma 1

1 l vettä
vajaa litra mustaherukan lehtiä
5 g sitruunahappoa (1 tl)
1 dl sokeria

Kerää puskasta virheettömiä (ei laikkuja, hometta tms vauriota) mustaherukan lehtiä. Huuhtele lehdet huolella. Valuta ylimääräinen vesi pois. Kiehauta vesi ja kaada lehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Laita kansi päälle ja anna tekeytyä 12 tuntia. Siivilöi lehdet pois. Lisää sokeri joukkoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut joukkoon. Pullota ja viilennä. Juoma on valmista nautittavaksi! Voit lisätä juomaan kivennäisvettä tai laimentaa sen vedellä. Valmiin juoman voi myös pakastaa.

Tässä vielä perinteinen Louhisaaren juoma Jaakko Kolmosen reseptin mukaan.

Louhisaaren juoma 2

8 l lähde- tai järvivettä
5 l tuoreita mustaherukan lehtiä
500 g sokeria
2 sitruunan kuoret ja mehu
herneen kokoinen pala hiivaa

Kaada kiehuva vesi herukanlehtien päälle. Anna liemen jäähtyä hitaasti. Sulata sokeri haaleaan liemeen lehtien joukkoon. Liuota hiiva ja lisää hyvin pestyt tai kiehautetut sitruunan kuoret. Anna juoman käydä ja makuuntua vuorokausi. Siivilöi juoma ja mausta sitruunan mehulla. Pullota herukanmakuinen sima ja säilytä viileässä paikassa. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.


2 kommenttia:

  1. Miten pitkään säilyy sitruunahapolla uutettu juoma?

    VastaaPoista
  2. Tuolla ohjeella säilyy kylmässä säilytettynä viikon. Jos kuumentaa mehun lähes kiehuvaksi (= pastörointi), säilyvyys on muihin kotimehuihin verrattavissa. Eli puhtaat kuumennetut pullot, hyvä hygienia, säilytys viileässä, niin silloin säilyvyys on kuukausia.

    VastaaPoista