keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Hiostamalla aromikasta yrttiteetä

Hiostamalla saadaan hienot aromiaineet esille monista kotimaisista yrteistä. Hiostamiseen soveltuvat mm. vadelma, ahomansikka, lillukka, mesimarja, pihlaja, omena, maitohorsma ja mesiangervo. Tiesitkö, että normaali musta tee tehdään hiostamalla. Hiostamisen avulla teeainekseen syntyy uusia aromiaineita ja kitkeriä parkkiaineita hajoaa.

Hiostetussa vadelmanlehdessä on hieno aromi!
Kerää haluamasi yrtit. Keruun jälkeen lehdet voivat nuupahtaa muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä. Hiostaminen tehdään kotioloissa niin, että lehtiainesta murskataan kevyesti, esim. kaulimen avulla tai käsissä hiertämällä yrtit palloiksi. Yrttiaineksen voi murskata myös pastakoneen avulla. Murskaamisen avulla rikotaan kevyesti kasviainesta, kunnes soluneste kostuttaa kasviaineksen tasaisesti. Tämä on hiostuksen tärkein vaihe. Tämän jälkeen murskattu kasviaines sullotaan ilmavasti lasipurkkiin. Purkki suljetaan löysästi, niin että hiostuva yrttiaines saa ilmaa. Purkki säilytetään lämpimässä (40-50°C) paikassa, esim. kuivurissa tai uunissa. Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi ja aromikkaiksi. Aikaa tähän menee tunneista vuorokauteen, riippuen hiertämisen onnistumisesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista. Hiostuksen jälkeen lehtiaines puretaan pois purkista ja levitetään ilmavasti kuivumaan. Kuivaus tapahtuu nopeasti, esim. kuivurissa. Onnistuessaan hiostamalla saadaan yrttien aromit esiin. Epäonnistuessaan hiostaminen tuottaa homehtunutta kompostikamaa. Kuivattu teeaines säilytetään aromitiiviissä purkissa.

Tässä hiostuksen työvaiheet lyhyesti:
  1. Anna yrttien nuupahtaa pari tuntia huoneenlämmössä. 
  2. Murskaa lehtiainesta, kunnes se on kauttaaltaan kostunut. 
  3. Sullo murskattu teeaines ilmavasti purkkiin. 
  4. Hiosta teeainesta 40-50°C lämpötilassa kuivurissa yön yli. 
  5. Hiostuksen jälkeen kuivaa teeaines nopeasti. 
  6. Säilytä teeaines aromitiiviissä purkissa. 

Yrttitee 

1-2 tl hiostettua yrttiteetä
2 dl kiehuvaa vettä

Lisää 1-2 tl hiostettua yrttiteetä kuppiin. Kaada päälle 2 dl kiehuvaa vettä. Anna teen hautua 5-10 minuuttia. Siivilöi yrttitee. Halutessasi voit makeuttaa yrttiteen hunajalla tai sokerilla. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti