Louhisaarenjuoman alkuperäisessä reseptissä on mukana sitruunaa ja se on käytetty siman tapaan hiivalla. Raikas juoma syntyy kätevästi ja hieman nopeammin myös sitruunahapolla uuttamalla. Uutetusta juomasta puuttuu siman kuplinta, mutta se säilyy pidempään ja valmiin juoman voi myös pakastaa. Ohjeessa on perusohje litralle, josta ohjetta on helppo suurentaa tarpeen - ja astian mukaan.
Louhisaaren juoma 1
1 l vettävajaa litra mustaherukan lehtiä
5 g sitruunahappoa (1 tl)
1 dl sokeria
Kerää puskasta virheettömiä (ei laikkuja, hometta tms vauriota) mustaherukan lehtiä. Huuhtele lehdet huolella. Valuta ylimääräinen vesi pois. Kiehauta vesi ja kaada lehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Laita kansi päälle ja anna tekeytyä 12 tuntia. Siivilöi lehdet pois. Lisää sokeri joukkoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut joukkoon. Pullota ja viilennä. Juoma on valmista nautittavaksi! Voit lisätä juomaan kivennäisvettä tai laimentaa sen vedellä. Valmiin juoman voi myös pakastaa.
Tässä vielä perinteinen Louhisaaren juoma Jaakko Kolmosen reseptin mukaan.
Louhisaaren juoma 2
8 l lähde- tai järvivettä
5 l tuoreita mustaherukan lehtiä
500 g sokeria
2 sitruunan kuoret ja mehu
herneen kokoinen pala hiivaa
Miten pitkään säilyy sitruunahapolla uutettu juoma?
VastaaPoistaTuolla ohjeella säilyy kylmässä säilytettynä viikon. Jos kuumentaa mehun lähes kiehuvaksi (= pastörointi), säilyvyys on muihin kotimehuihin verrattavissa. Eli puhtaat kuumennetut pullot, hyvä hygienia, säilytys viileässä, niin silloin säilyvyys on kuukausia.
VastaaPoista