maanantai 8. kesäkuuta 2015

Pettu - hätäravinnosta terveystuotteeksi

Pettu on männyn jälsi- ja nilakerrosta, jota on perinteisesti käytetty hätäravintona ruisjauhon jatkeena. Pettu sisältää runsaasti kuitua, rautaa, mangaania ja sinkkiä sekä flavonoideja. "Pane leipään puolet petäjäistä" sanoi Saarijärven Paavo vaimolleen Runebergin runossa. Puolet on nykypäivänä liikaa ja liikaa oli varmasti myös Saarijärven Paavon aikaan. Pettu on hyvin hidasta valmistaa ja siten myös sen hinta saattaa nousta melkoisen korkeaksi. Pettujauhoa voi käyttää antamaan perinteisen säväyksen esim. sämpylöihin tai perinteiseen ruisleipään. Tai ripotella koristeeksi annokseen tai vaikka sämpylän päälle. Koeleivonnassa petun maku erottui mietona sämpylässä, kun pettua oli mukana jauhoseoksessa 5-10%. 

Pettua voidaan kerätä pystyssä olevasta puusta tai kaadetusta puusta. Muistutus vielä, että petun irroitukseen tarvitaan maanomistajan lupa. Paras aika pettuvuotien irroitukseen on kasvukauden alussa kesäkuussa. Pettuliina irroitetaan tuoreesta puusta. Ensin puun pintakerros irroitetaan huolellisesti pois esim. puukolla vuolemalla. Pinnasta poistetaan kuvassa näkyvä oranssi kuorikerros ja pinnan alla oleva ohut vihreä kerros. Näiden kerrosten alla on valkoinen jälsikerros, josta tehdään pettua. Jälsikerros irroitetaan puusta kiilamaisella työvälineellä. Tarkoitus olisi saada vuota irti mahdollisimman yhtenäisenä. Koska se on vaikeampaa :) 

Männyn pinnasta irroitetaan päällimmäinen kerros pois. 
Tämä on aika hidasta hommaa. Kova nälkä täytyy olla, jos petusta täytyy leipää tehdä.

Jälsikerros irtoaa kauniina vaaleana vuotana. 
Työskennellessä kannattaa muistaa, että kyseessä on elintarvikkeeksi tuleva raaka-aine. Älä päästä pettu-vuotia likaantumaan. 
 
Pettuliinat kuivumassa

Pettuliinojen annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen pettu paahdetaan kevyesti uunissa. Paahtamisen aikana pettu saa ruskean värin ja paahtamisen aikana haihtuu pois terävin pihkan maku.

Pettuvuodat paahdetaan kevyesti uunissa, jolloin pihkan maku vähenee.  
Paahdon jälkeen pettu jauhetaan jauhoksi ja käytetään halutulla tavalla leivonnassa. Kuten jo alussa mainittiin, sopivan petun säväyksen saa aikaan annoksen pinnalle ripotetulla pettujauholla tai lisäämällä taikinaan 5-10% pettujauhoa. Pettujauhoa voi käyttää myös kuitulisänä viilin tai jugurtin pinnalla.
Valmista pettujauhoa

Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti