keskiviikko 10. elokuuta 2016

Variksenmarja on kuivien kankaiden marjova varpu


Variksenmarja eli kaarnikka kasvaa kuivilla kankailla
Variksenmarja on kuivalla kankaalla kasvava 10–30 cm korkea varpu, jonka talvehtivat, ruodittomat lehdet ovat 3–7 mm pitkiä, neulasmaisia, onttoja, ja niiden alapinnalla on vaalea juovamainen rako. Punaiset kukat puhkeavat lehtihankoihin. Kukinta-aikaa on huhti-kesäkuu. Mehevä luumarja on väriltään kiiltävän musta. Ravintoarvoltaan variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde. Variksenmarjassa sisältää antosyaaniyhdisteitä lähes saman verran kuin luonnonmustikka. Variksenmarjan sisältää myös proantosyanidiineja, joita on erityisen runsaasti puolukassa. Variksenmarja on maultaan aika mauton, mutta sen hienon aromin voi houkutella esiin vaikka tuoremehussa.

Variksenmarjamehu

1 l variksenmarjoja
1 l vettä
15 g viinihappoa (3 tl)
1 l sokeria

Murskaa variksenmarjat puunuijalla tai tehosehosekoittimessa survokseksi. Lisää joukkoon vesi ja viinihappo. Viinihapon tilalla voi käyttää myös sitruunahappoa (10 g / litran annokseen). Anna seistä viileässä 12 h. Siivilöi mehu harson läpi. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Pullota ja säilytä viileässä. Laimenna juomaksi oman maun mukaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti