torstai 5. marraskuuta 2015

Pakuri on luonnon voimakas antioksidantti

Pakuri on lehtipuilla esiintyvä pakuri-käävän aiheuttama tumma kasvannainen.
Pakuri on lehtipuilla esiintyvä pakuri-käävän (Inonotus obliquus) aiheuttama tumma kasvannainen. Itse pakuri siis ei ole sieni, vaan se on puun kasvattama kasvannainen, jolla puu puolustautuu pakuri-kääpää vastaan. Tällä lääkinnällisellä sienellä on pitkä käyttöhistoria kiinalaisessa lääketieteessä ja siperialaisessa kansanparannuksessa. Suomessa pakurista on keitetty ns. tikka-teetä. Pakuria on helppo käyttää esim. kahvin seassa. Pakuri on voimakas adaptogeeni, joka tasapainottaa elimistön toimintaa ilman sivuvaikutuksia. Pakurin ORAC-luku (<40.000) on korkeampi kuin millään muulla kotimaisella marjalla, yrtillä tai mausteella. ORAC-luvulla kuvataan antioksidanttien tehoa.

Pakuri on luonnon oma antioksidantti, joka sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä, betuliinia eli koivuhartsia ja beetaglukaaneja.

Käytössä huomioitavaa! Älä käytä antibiootteja, penisilliiniä tai suonensisäistä glukoosia yhtä aikaa pakurin kanssa, koska ne toimivat antagonisteina eli vastavaikuttajina. Älä myös käytä pakuria, jos olet allerginen sienille tai koivulle.

Muista, että pakurin ottamiseen tarvitset aina maanomistajan luvan! Pakurin kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Pakuri kasvaa siis kiinni puussa, ja voi olla hyvinkin korkealla. Pakurin keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan lisäksi vesurin ja tikkaat (jos pakuri kasvaa ylhäällä). Pakuri alkaa kasvaa yleensä vaurioituneeseen osaan ja kasvuun menee useita vuosia. Jos puussa kasvaa pakuri, se merkitsee puun kuolemista kymmenen vuoden sisällä. Pakuripuu kannattaa kuitenkin jättää pystyyn pakurinkeräämisen jälkeen, se saattaa kasvattaa vielä lisää pakuria samaan paikkaan.
Pakuri kannattaa pilkkoa palasiksi tuoreena. 
Kun olet saanut pakurin irti puusta, kannattaa se pilkkoa palasiksi tuoreena. Pakurin uloin pinta on musta ja sisältä väri on tummanruskea. Pakurin mukana tulee usein tuohenpalasia ja joskus lahonnutta puuainesta, poista nämä pois ennen pakurin pienimistä. Voit myös liottaa pakuria vedessä, että se pehmenee paloittelua varten. Kuivaa pakuria on erittäin vaikea pieniä pienemmäksi. Voit jättää pakurin pieniksi kuutioiksi tai yrittää raastaa se jauheeksi jonkin sortin myllyllä. Pienennyksen jälkeen anna pakurin kuivua täysin kuivaksi. Pakurin jauhamiseen olen käyttänyt vanhanajan kahvimyllyä, sillä tulee juuri sopivan karkeaa jauhatusta. Jauhamisen tein tuoreesta pakurista, kuivuneen pakurin jauhamiseen tarvitsee järeämmät laitteet. Jauhamisen jälkeen pakurijauheen voi vielä kuivata.

Pakuri-tee eli tikka-tee

2 tl pakuri-jauhetta
1 l vettä

Lisää 2 tl pakuri-jauhetta litraa vettä kohti. Keitä seosta 15-120 min miedolla lämmöllä. Siivilöi valmis juoma kuppiin. Voit halutessasi makeuttaa juoman tai lisätä pakurikeitettä kahvin joukkoon. Maultaan pakurikeite on mietoa kahvin ja teen välimaastosta. Huomasin, että pakuri värjää myös voimakkaasti hampaita. Voit käyttää samaa jauhetta niin pitkään, kun siitä lähtee väriä keitinliemeen. Älä lisää pakurijauhetta sellaisenaan ruokiin, vaan tee aina keite, jota käytät raaka-aineena. Keittämättömästä pakuri-jauheesta saat lähinnä kuitua.

Pakuritee hauduttamalla termarissa

Toinen koulukunta tekee pakuriteen hauduttamalla, ilman keittämistä. Haudutettua pakuriteetä saa helposti tehtyä hauduttamalla termospullossa. Termospulloon lisätään 2 tl jauhettua pakuria ja päälle kaadetaan keitettyä vettä. Juoman annetaan hautua vähintään tunnin. Mukaan voi lisätä haluamaansa yrttiteetä makua antamaan. Pakuritee on melko mautonta paljaaltaan. Termospulloon kaadetaan aina lisää vettä ja juodaan juomaa niin pitkään, kun pakurista väriä lähtee. Tai sekaan lisätään tarvittaessa lisää pakuria.

Pakuritinktuura

1 osa pakurijauhetta
1-5 osaa kirkasta viinaa (40%-80%)

Pakuritinktuura eli alkoholiuute tehdään uuttamalla pakuria vahvaan kirkkaaseen alkoholiin. Alkoholiin uuttamalla saadaan arvokkaasta raaka-aineesta uutettua kaikki tehoaineet alkoholiin. Uuttamiseen voit käyttää 40% viinaa tai vahvempaa. Jos tarkoituksena on tehdä tuplauutettua pakuria, kannattaa käyttää vahvempaa viinaa 60% tai vieläkin vahvempaa, jos sellaista on saatavilla. Pakuriuutoksen voi tehdä suhteessa 1:5, jolloin uutokseen tulee 1 osa pakuria ja 5 osaa viinaa. Pakuriuutoksen voi tehdä myös vahvempana, esim suhteessa 1:1. Uutos kannattaa tehdä lasipurkkiin, jota hörskytellään päivittäin vähintään 2 viikon ajan. Kun uute on valmista se siivilöidään ja/tai lasketaan suodattimen läpi (kahvinsuodatin + suodatinpaperi). Valmis pakuritinktuura laitetaan pipettipulloon ja on siinä kätevästi annosteltavissa päivittäiseen käyttöön kahvin tai teen joukkoon tai minkä joukkoon kukakin nyt haluaa uutteensa laittaa. Yli jäävän pakuritinktuuran voi varastoida valolta suojattuna ja sieltä tarvittaessa täydentää pipettipulloa. Annostele 10 tippaa 1-3 kertaa päivässä nesteen joukkoon.

Pakurituplauute

Jos haluaa tehdä tuplauutteen, voi keittää tuossa alkoholiuutteen suodatuksessa siivilään/suodattimeen jääneet pakurit. Lisää siivilöity pakuri kattilaan ja laita päälle vettä. Keitä 15-120min miedolla lämmöllä (katso pakuri-teen ohje). Anna jäähtyä. Siivilöi. Nyt on pakurista otettu kaikki irti! Yhdistä pakuritinktuura ja keite suhteessa 1:1. Jos käytit 40% alkoholia, voit sekoittaa 1 osa keitettä ja 2 osaa tinktuuraa, ettei seoksen alkoholipitoisuus laske alle 20%. Tämä on tärkeää säilyvyyden takia. Tuplauutoksella saadaan hyödynnettyä pakurin alkoholiin uuttuvat yhdisteet sekä veteen uuttuvat yhdisteet samaan purkkiin. Annostele 10 tippaa 1-3 kertaa päivässä nesteen joukkoon.

Lue lisää: Halmetoja, Jaakko. 2012. Pakurikääpä.     

1 kommentti:

  1. Tuossa alussa sanotaan, kuten minäkin olen ajatellut, että pakuri olisi "kasvannainen", jolla "puu puolustautuu" eli se olisi avain kuin puun kasvain, jonka sieni aiheuttaa.

    Kyllä se musta pakuri on ilmeisesti kuitenkin sitä sientä, sienikudosta, tarkemmin sanoen sklerootio eli rihmastopahka. Sen vuoksi esimerkiksi sen syöminen ei auta, koska vaikuttavat aineet ovat sienen kitiinirakenteen sisällä, ja keittäminen ja alkoholiuuttaminen auttaa.

    "It is not the fruiting body of the fungus, but a sclerotia or mass of mycelium, mostly black because of the presence of massive amounts of melanin."

    https://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Rihmastopahka

    VastaaPoista