keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Tervankeitto tynnyrissä

Tässä on kuvasarja tervankeitosta tynnyrissä. Tervankeitossa tarvittavat välineet voi valmistaa itse ja käyttää aina tervankeitossa. Tynnyrillisestä tervaksia saatavan tervan määrä vaihtelee tervaksien laadusta riippuen. Tynnyrillisestä (200 l) tervaksia tulee noin 10-15 litraa tervaa ja hyviä hiiliä tynnyrillinen.    
Tervaksia, tervan raaka-ainetta
Tynnyrissä keittoa varten tervaksien on hyvä olla pituudeltaan samanpituisia ja pieneksi pilkottuja. Tarkoitus on saada tynnyri täyteen tervaspilkkeitä hyvin tiiviisti. Tiivistystä voi tehdä loppuvaiheessa vasaralla tai vastaavalla. Tynnyri täytetään niin tiiviisti, että pilkkeet pysyvät tynnyrissä, kun se kumotaan alassuin tervankeittoa varten.
Tynnyri täytetään tiukkaan pieniksi pilkotuilla tervaksilla
Tervaksiksi kutsutaan mäntyä, joka on kyllästynyt pihkalla syystä tai toisesta. Usein puun kanto on tervasta. Tervankeittoa varten tervaksia voidaan tuottaa kokoamalla puu vuosia ennen tarvetta. Tervaksia syntyy myös tervasrosotaudin (sienitauti) aiheuttamana. Tervaksen erottaa tavallisesta puuaineksesta keltaisemmasta väristä. Tervaksessa on myös voimakas pihkan tuoksu, onhan se läpeensä pihkan kyllästämä. Tervaksia voidaan kerätä tervankeittoa varten etukäteen, koska tervakset säilyvät pitkään. Jos eivät tule käytetyksi sytykkeinä sitä ennen.  
Tervaksia
Tervan tynnyrikeittoa varten on askarreltu hieman suppilomainen tynnyrinpohja, jonka keskelle on asennettu poistoputki tervan ja muiden palamistuotteiden juoksutusta varten.
Tynnyrin alusta, huomaa putki keskellä
Pohjan päälle laitetaan verkko, joka estää kiinteän aineksen etenemisen valutusputkeen. Tässä suojaverkkona on käytetty vanhan kaiuttimen metallista suojaverkkoa.  
Tervan valutusputki peitetään ritilällä
Tervankeittoa varten valitaan sopiva paikka. Tässä tervankeittopaikka on hiekkaisessa rinteessä, johon tynnyrin ja juoksutusputken saa asennettua sopivaan kulmaan. Paikka valitaan myös siten, että tervaa voidaan siinä keittää tarvitun ajan, siis monia tunteja. Tervankeittoon menee arviolta päivä, jos kaikki vaiheet tehdään ripeästi. Periaatteessa tynnyrin täyttö voidaan tehdä etukäteen. Varsinainen tervankeitto tehdään kerralla, prosessia ei keskeytetä välillä.
Tervaksilla täytetty tynnyri asetetaan ylösalaisin pohjalevyn päälle
Tervaksilla täytetty tynnyri kipataan pohjan päälle. Varo, ettei juoksutusputken suojaritilä lähde pois paikaltaan tässä vaiheessa. Huomaa tynnyrin ja pohjan kokoero. Rako tiivistetään savella tai tiiviillä savimaalla. Tiivistyksen tarkoituksena on tiivistää tynnyri ilmatiiviiksi ja estää tulen pääsemisen tynnyrin sisällä oleviin tervaksiin ja polton aikana syntyviin palaviin kaasuihin.  
Pohjalevyn ja tynnyrin väli täytetään tiiviisti
Tervatynnyrin ympärille viritetään suojavaippa, jonka sisäpuolelle jää riittävästi tilaa polttopuuta varten. Tiivistä suojavaippa juoksuputken puoleiselta sivulta huolellisesti hiekalla.
Tervatynnyrin ympärille viritetään suojavaippa

Tervatynnyri ympäröidään palavalla materiaalilla
Tervatynnyri ympäröidään palavalla materiaalilla. Tässä on käytetty sekalaista hukkalautaa. Pääasia, että poltettavaa materiaalia on riittävästi.
Tuli sytytetään, tervankeitto alkaa
Kun kaikki on valmista, sytytetään tuli. Ja sitten odotetaan.
Savu jo tupruaa putkesta!
Ensin putkesta tulee kitkerän tuoksuista höyryä. Tämä on puusta höyrystynyttä vettä. Jos höyry on tummaa, tynnyrin ympärillä on liian kovat tulet. Pian höyryn mukana alkaa tulla nestepisaroita, eli tervankusta. Putkesta voi tulla höyryä ja nestettä pärskäyksinä - varo kuumaa! Mukana myös vesihöyryn lisäksi palavia kaasuja, eli tarkkana tulen kanssa. Ensin tulevan juoksevia ainesosia, jonka jälkeen terva alkaa juosta. Terva on selkeästi kiinteämpää. Tässä vaiheessa vaihdetaan toinen astia tervan keräystä varten.
Terva alkaa juosta

Tuoretta tervaa
Lue lisää:
http://www.kainuunterva.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti