lauantai 11. huhtikuuta 2015

Keväällä koivunmahla virtaa

Tippuu, tippuu, mahla se tippuu... Kevät on koivunmahlan juoksutuksen aikaa. Mahla alkaa tippua maan sulamisen ja lumien sulamisen aikaan ja päättyy silmujen puhkeamiseen, yleensä huhti-toukokuussa. Vuodesta riippuen mahlan juoksutus kestää viikosta kuukauteen, yleensä kolmisen viikkoa. Mitä kylmempi kevät, sitä pidempään mahlan juoksutus kestää. Yhdestä puusta voi kevään aikana saada 50-300 litraa mahlaa.

Kuvassa mahlan keruu on toteutettu poraamalla koivun (rauduskoivu Betula pendula tai hieskoivu Betula pubescens) runkoon 8 mm letkun paksuinen reikä, juomapullon korkkiin samankokoinen reikä ja pujottamalla letku rungosta juomapulloon. Systeemi on simppeli, eikä keruuastiaan mene roskia. Mahlan valuminen loppuu, kun pullo tulee täyteen ja jatkuu, kun pullo tyhjennetään.


Koivunmahlan juoksutusta 12.4.2015
Mahla on pääosin (n. 98%) vettä, jonka kasvi on ottanut juurillaan maasta. Loppu 2% on kuiva-ainetta, joka koostuu lähinnä sokereista 1,5-2 %, glukoosista ja fruktoosista. Lisäksi mahla sisältää runsasti kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, sekä pieniä määriä hedelmähappoja ja valkuaisaineita.

Mahlakauden alussa mahlan pH on noin 7, mutta happamuus alenee mahlakauden loppua kohti pH 5:een, mistä johtuu maun muuttuminen vähemmän makeaksi. Lämmin sää edistää hedelmähappojen muodostumista. Mahlan vitamiinipitoisuutta ei ole kovin tarkkaan tutkittu, mutta C-vitamiinia mahlassa on jonkin verran.

Mahlan juoksutuksessa on tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa - mahla on herkästi pilaantuva elintarvike. Mahlankeruuastiat pitää tyhjentää 12 tunnin välein. Puhtaissa, steriileissä astioissa mahla säilyy viilessä 2-5 vrk. Säilyvyysaikaa voidaan pidentää esim. sitruunahapolla ja pastöroinnilla. Kerätyn mahlan voi pakastaa ja käyttää sen myöhemmin. Mahlaa voi käyttää keväisenä juomana sellaisenaan tai tehdä siitä kaljaa tai simaa. Koivun mahlasta voi keittää myös siirappia (10 litrasta 2 dl siirappia). Mahlan sanotaan olevan nestettä ja kuona-aineita poistavaa ja aineenvaihduntaa vilkastava.

Mahla pastöroidaan kuumentamalla mahla yli 70°C lämpötilaan ja sitten pullottamalla mahla puhtaisiin astioihin ja jäähdyttämällä ne mahdollisimman nopeasti. Kotikeittiössä mahlan kuumennus onnistuu kattilassa. Riittävä kuumennuslämpötila kannattaa varmistaa lämpömittarilla. Pulloina voi käyttää puhtaita lasipulloja. Lasipullojen desinfiointi kannattaa tehdä samoin kun mehua tehdessä: pullot liotetaan, pestään, kuivatan ja desifioidaan kuumentamalla pulloja tunti 100°C uunissa. Noudata mahlan säilönnässa hyvää hygieniaa hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Mahlan säilyvyyttä voi parantaa lisäämällä sitruuna- tai viinihappoa 0,5-1 tl/l. Säilytä pullotettu mahla viileässä ja valolta suojattuna. Jos mahla muuttuu pullossa sameaksi, se on pilaantunut.

Muista, että mahlanjuoksutus ei sisälly jokamiehenoikeuksiin ja on sallittua vain maanomistajan luvalla. Myös omiin pihapuihin reikiä poraillessaan on hyvä muistaa, että puu vaurioituu porauskohdasta ja tummuu porauskohdasta ylöspäin ja alaspäin puun pituussuunnassa - koivun tyviosaan tulee värivika.

Mahlaa voi luonnehtia terveysväittämillä:
  • sisältää paljon vettä
  • vähäkalorinen
Lue lisää mahlasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti