torstai 7. toukokuuta 2015

Voikukka - jokapihan supersalaatti

Voikukka on jokapihan supersalaatti!

Voikukka (Taraxacum spp.) on koko maassa kasvava elinvoimainen ja erinomainen salaattikasvi. Voikukka on monivuotinen kasvi, joka kasvaa yleisenä koko maassa. Rikkakasvina voikukka on vaikea hävittää syvälle yltävän juurensa ja runsaan siemenellisen leviämisen vuoksi. Nyt voit yrittää hävittää voikukan pihaltasi syömallä! Voit käyttää ravinnoksi koko kasvin - voikukan lehdet, nuput ja kukat voit käyttää salaattiin, juuren ja kukkavarren keitettynä.

Voikukan kerääminen


Voikukan versoja voit kerätä puhtaalta paikalta koko kasvukauden ajan. Keväällä lehdet ovat miedomman makuisia. Voikukan voi myös peittää astialla ja odottaa, että väri ja maku miedontuu. Voikukan lehtien maun karvaisuudessa on suuria eroja eri lajien välillä. Yleisenä ohjeena voi pitää, että mitä vähemmän sahalaitaisuutta lehdessä on, sitä miedommalta se maistuu. Voit kerätä voikukan lehtiä niin, että keräät vain lehtiosan ja lehden ruoti jää kiinni kasviin. Muista, että voikukan lehdet ja varret erittävät kädet - ja vaatteet - kellertäväksi värjäävää maitiaisnestettä. Voikukan kukissa on runsaasti keltaista siitepölyä, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Voikukan nuppuja voi nauttia ruusukaalin tapaan keitettynä voisulan kanssa. Nuppujen karvasta makua voi vähentää poistamalla tarkkaan kukkapohjuksen ja verholehdet, ne irtoavat suhteellisen helposti mansikankannan tapaan. Voikukannupuista voi valmistaa kapriksen tyylisiä etikkanuppuja kiehauttamalla nuput kevyesti ja säilömällä ne valmiiseen pikkelsiliemeen (sis. etikkaa, sokeria, suolaa ja mausteita).

Voikukan lehtiä voit käyttää salaattina, esim. muiden salaattiaineksien mukana. Voikukan lehtiä voi myös käyttää kasvislisäkkeenä: kiehauta kevyesti tai paista kevyesti öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla ja tujauksella sitruunamehua.

Voikukan terälehtiä voi käyttää salaatin koristeena, sämpylätaikinaan tai siman valmistukseen. Voikukan terälehdet kannattaa käyttää tuoreena mietona, makeana ja keltaisena elementtinä esim. salaatissa. Voikukan terälehdistä tulee kuvatessa juuri niitä höytyjä, joilla siemenet liitelevät ilmojen halki. Eli terälehtien kuivaaminen on haasteellinen homma :)

Voikukan juuria voi kerätä ja käyttää hyvin puhdistettuina ja keitettynä. Pula-aikaan kuivattuja voikukan juuria käytettiin kahvinkorvikkeena. Ei ollenkaan huonompi vaihtoehto! Nykyisin voikukkaa käytetään usein detox-kuureissa, esim. teesekoituksessa nestettä ja kuona-aineita poistavien ominaisuuksiensa vuoksi. Muista, että juurien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan! Voikukan juuret kerätään varhain keväällä ennen kukintaa tai myöhään syksyllä.
Voikukka kasvaa yleisenä ja elinvoimaisena koko maassa.  

Voikukan huikea ravintoarvo

Voikukka on ravintoarvoltaan huikean hyvä superyrtti, joka päihittää kaupan salaatit joka suhteessa. Voikukan tuoreet lehdet (100g) sisältävät ravintoaineita seuraavasti: energiaa 45 kcal, proteiinia 2,7 g, hiilihydraatteja 8,6 g, A-vitamiinia (14 000 Ky), B-vitamiineja, C-vitamiinia 35 mg, D-, E- ja P-vitamiinia sekä kivennäisaineista kaliumia 440 mg, kalsiumia 158 mg, magnesiumia 36 mg, fosforia 70 mg, rautaa 3,2 mg, sinkkiä 1,2 mg. Voikukan juuressa on inuliinia, eniten syksyllä (40%).

Voikukkaa voit säilöä
  • kuivaamalla lehtiä
  • pikkelöimällä kukkanuppuja
  • ryöppäämällä lehdet kevyesti, jäähdyttämällä ja pakastamalla
  • juuret kuivaus pätkittynä 
Voikukan untuvaiset siemenet alkavat olla valmiina lentoon!
Resepti: voikukannuppupikkelisi ja voikukkakaprikset
Resepti: voikukkasima

3 kommenttia:

  1. Sujuvasti kirjoitettua hyvää perustietoa.
    Vielä kun kertoisit(te) mistä ravintoaineiden mg-tiedot ovat
    peräisin.
    Linkitys eteenpäin ei vie teiltä lukijoita, päinvastoin.

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitos kommentista! Hieman piti etsiä, mutta hyvä taulukko löytyy esim. Sinikka Piipon kirjasta Villivihannekset (2016). Varsinaista linkkiä tuohon ei ole saatavissa, kun kyseessä on painettu kirja :) Kannattaa muistaa, että nuo pitoisuudet voivat vaihdella, riippuen kasvupaikasta, ajankohdasta ja kasvinosasta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Hain nimenomaan vastauksia voikukan paistamiseen ja niitähän löytyi :)

    VastaaPoista