sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Pakurin viljely

Pakuria voi kasvattaa istuttamalla pakurikäävän rihmastolla ympätty tappi kasvavaan koivuun. Pakurin kasvatus ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan on maanomistajan metsässä tapahtuva sienenviljely. Myöskään pakurin kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pakuriviljelmän voi maanomistaja perustaa omaan metsäänsä. Pakuriviljelmää perustettaessa on muistettava, että pakurikääpä on tehokas puun valkolahottaja, joka vähitellen tappaa puun. Pakurin tapituksesta kestää aikaa ensimmäiseen satoon noin viisi vuotta, toinen sato on usein myös kerättävissä viiden vuoden päästä. Tämän jälkeen puu kaadetaan ja hyödynnetään esim. polttopuuna.

Pakuriymppejä
Pakurin kaupalliseen kasvatukseen käytetään koeviljelyiden perusteella valikoituja kotimaisia kantoja. Pakuriymppejä myyvät Suomen Pakuri ja  Nordic Fungi. Suomen Pakurilla on mahdollista ostaa pakuriympit asennettuna ja lupaavat myös ostaa tuotetun pakurin, heillä on täyden palvelun pakuripaketti. Jos haluat itse askarrella ympit puuhun ja huolehtia niiden korjuusta itse, voit hankkia pakuriympit Nordic Fungilta. Tällä hetkellä pakurilla on kova kysyntä vientiin Aasian suuntaan. Myös pakurinviljelyllä on kovat tuotto-odotukset ja toisaalta kovat tuottolupaukset pakuria ostavilla yrityksillä. Pakurin hinta on tällä hetkellä 30-50€/kg.

Pakuriymppi rauduskoivussa
Pakurin kasvatukseen tarvitset siis sopivaa metsää tai luvan/sopimuksen metsänomistajan kanssa, pakuriymppejä, akkuporakoneen, riittävästi vara-akkuja sekä intoa askarrella ympit puihin. Ymppäyksen voi tehdä mihin vuodenaikaan vaan, ehkä keväällä runsaimman mahlanjuoksun aikaan tapitus voi olla haastavaa. Poranterä voi olla tappia isompi, puuhun tulevan reiän on oltava riittävän väljä, ei liian tiukka. Meillä käytettiin 7mm terää, olisi voinut olla pykälää isompi. Tutkimuksissa poranterä desinfioitiin alkoholissa puiden välillä. Desinfiointia varten voi ottaa mukaan lasin, jossa terää käytetään ja kuivataan se kuivaksi siirryttäessä seuraavalle puulle. Pakuriympit istutetaan rauduskoivuihin, joiden halkaisija on vähintään 10cm. Pakurinkasvatukseen kannattaa valita sellaiset puut, jotka ovat poiston edessä seuraavassa harvennuksessa. Yhteen puuhun voi laittaa 3-5 ymppiä samalle puolelle puuta noin 0,5m välein korkeussuunnassa. Pakuritappien asennuksessa kannattaa olla kaveri mukana, koska hommassa on monta työvaihetta; puiden valinta, reikien poraus, tappien sujautus paikalleen, terän desinfiointi. Reiän ja tapin voi peittää vahaa tai biopohjaista haavanhoitoainetta, joka suojaa pakuriymppiä muilta sieni-itiöiltä.  

10kk ymppäyksen jälkeen sienirihmasto leviää
10kk pakuriymppien asennuksen jälkeen puun pinnalla on näkyvissä pakurikääpärihmaston leviäminen. Pakuririhmasto leviää koivun kuoren alla hajoittaen ruskeaa ligniiniä ja selluloosaa. Mielenkiinnolla seuraamme pakurin kasvua ja ymppäyksen onnistumista.

Pakurikäävän rihmaston kasvua havaittavissa
Periaatteessa viljeltyä pakuria voi tuottaa myös luomuna, koska sienipohjaiset aineet ovat luomussa sallittujen tuotantopanosten listalla. Tämä asia kannattaa tarkastaa vuosittaisessa luomutarkastuksessa. Metsän luomusertifioinnssa ei-sallittujen tuotantopanosten käytöstä kuvio on pois luomutuotannosta seuraavien kolmen vuoden ajan, mutta sen jälkeen kuvion voi liittää luomualueeksi.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti