perjantai 17. huhtikuuta 2015

Vuorenkilpi lisää jaksamista ja hoitaa ihoa

Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on pihoilla kivikossa ja varjossa viihtyvä monivuotinen ja kestävä perenna.
Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on pihoilla kivikossa ja varjossa viihtyvä monivuotinen ja kestävä perenna. Puutarhoissa yleisiä ovat herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia), soikkovuorenkilpi (Bergenia crassifolia) ja harvinaisempia purppuravuorenkilpi (Bergenia purpurascens) ja tarhavuorenkilpi (Bergenia hybrida-ryhmä). Mielenkiintoiseksi vuorenkilven tekee sen fermentoitujen lehtien adaptogeeninen vaikutus kehoon. Se lisää hapenottokykyä ja tehostaa rasvojen polttamista eli rasvojen käyttöä energialähteenä. Mongolialaiset ja venäläiset metsästäjät ovat käyttäneet perinteisesti fermentoiduista lehdistä tehtyä teetä fyysisen suorituskykynsä parantamiseen. Muutenkin vuorenkilpi on Venäjällä yleisessä käytössä.

Venäjällä soikkovuorenkilpeä (Bergenia crassifolia) käytetään lääkekasvina. Sen maanalaiset varret sisältävät mm. parkkiaineita, polyfenoleja, bergeniniglykosidia, sokeria, tärkkelystä ja askorbiinihappoa. Parkkiaineiden ansioista vuorenkilpivalmisteet estävät tulehduksia ja tyrehdyttävät verenvuotoa, vahvistavat hiussuonten seinämiä ja supistavat paikallisesti verisuonia. Vuorenkilven juuria käytetään Venäjällä nestemäisenä uutteena (Extractum Bergeniae fluidum) ja keitteenä (Decoctum Bergeniaie). Siperiassa vuorenkilven vanhoista lehdistä valmistettiin suorituskykyä parantavaa ja virkistävää teetä, jota kutsutaan Venäjällä nimellä 'Mongol tea' ja englanninkielisessä kirjallisuudessa 'Siberian tea'. Bertalan Galambosin mukaan vuorenkilpeä käytetään mm. Venäjällä lisäämään jaksamista. Siellä eläinkokeissa hiirillä on saatu merkittäviä tulosten parannuksia kestävyydessä. Vuorenkilpi tehostaa kehon ja maksan toimintaa ja lisää elimistön kykyä ottaa voimavarat käyttöön.

Vuorenkilven vihreät ja kuivatut lehdet sisältävät merkittävän määrän arbutiinia, joka on hyväksi iholle ja ehkäisee maksaläiskien muodostumista. Arbutiini vaalentaa ihon pigmenttivirheitä ja rauhoittaa couperosaoireita. Venäläisten tietojen mukaan vuorenkilven lehdet sisältävät arbutiinia jopa 22 %. MTT:n viljelykokeissa Mikkelissä vuorenkilpien arbutiinipitoisuudeksi mitattiin 5-13 %. Kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut uusista arbutiinin lähteistä kosmetiikan raaka-aineeksi. Bergenia-suvun Himalajalla kasvavat lajit Bergenia ciliata, Bergenia ligulata ja Bergenia stracheyi sisältävät bergeniiniä, gallushappoa ja norbergeniiniä, ja niitä käytetään perinteisenä ayurvedisena lääkkeenä nimeltä Paashaanbhed.

Vuorenkilven käyttö
  • ruskeat lehdet pestään, kuivataan ja murustetaan teeksi
  • vihreät lehdet - arbutiini estää maksaläiskien muodostumisen ja on muutenkin iholle hyväksi
Vuorenkilven ruskeita ylivuotisia lehtiä. 
Vuorenkilvenlehtien fermentointi

Ylivuotiset maassa makaavat ruskeat lehdet ovat jo fermentoituneet luonnollisella tavalla talven aikana. Myös syksyllä kerätyt lehdet käyvät, sillä ne säilyvät jopa vuoden verran. Ruskeat fermentoituneet lehdet sopivat vihreitä lehtiä paremmin uutteen valmistamiseen, koska niissä on karvasaineita vähemmän, mutta vaikuttavat aineet eivät ole hävinneet. Ruskeat lehdet ovat vatsaystävällisempiä. Alustavien tutkimustuloksien mukaan vuorenkilven ruskeat lehdet sisälsivät vihreitä enemmän antioksidantteja. Arbutiinipitoisuutta analysoitaessa selvisi myös, että arbutiinin lisäksi vuorenkilpi sisältää määrittelemätöntä komponenttia, jonka pitoisuus nousi ruskeissa lehdissä (Galambosi ym. 2007). Arvelen, että luontaisen fermentoinnin aikana tapahtuu prosessi, jonka tuloksena vuorenkilven lehtien sisältämä arbutiini muuntuu toiseksi yhdisteeksi.
Taulukko vuorenkilven lehtien arbutiinipitoisuudesta (Galambosi ym. 2007, s. 21). 
Jos haluat itse fermentoida vuorenkilven tuoreita lehtiä, toimi seuraavan ohjeen mukaan:
  • rikko lehtien solurakenne jollakin tavalla; silppuamalla, kaulimalla, hankaamalla, höyrystämällä jne (laita ohut kerros lehtiä muovipussiin ja kauli lehtiseosta ulkopuolelta)
  • sullo lasipurkki täyteen nuhjuttuja lehtiä, sulje kansi ja laita purkki tasaisen mietoon lämpöön, esim. aurinkoiselle ikkunalaudalle
  • kun lehdet ovat muuttuneet täysin ruskeiksi ja haju on miellyttävä (tähän menee 1-2 päivää), kuivaa lehdet esim. yrttikuivurissa tai levittämällä ne tasaiselle alustalle
  • säilytä täysin kuivat yrtit kuivassa valolta suojattuna esim. paperipussissa (jos säilytät yrttiä lasipurkissa, varmista että materiaali on täysin kuivaa, muuten saattaa home iskeä
  • valmista teeksi ohjeen mukaan
Näin valmistat siperianteen
  • litra vettä + 2-3 vuorenkilven lehteä tai 3 rkl kuivattua yrttiä
  • keitä 2-3 vuorenkilven lehteä noin litrassa vettä 10-20 minuuttia 
  • anna hautua 10-15 min
  • siivilöi jäähtyneenä ja nauti vaaleaksi teeksi laimennettuna teekupillinen 1-3 kertaa päivässä
  • säilytä uutos jääkaapissa, säilyy 2-3 päivää
Voit maustaa juoman mielesi mukaan vaikka hunajalla. 2-3 lehdestä saatava n. litran keite riittää 2-3 päiväksi yhdelle henkilölle ja säilyy jääkaapissa sen aikaa. Oman kokemuksen mukaan keitetty vuorenkilpiuute säilyy juotavana viikkoja. Yliannostusta ei pidä käyttää, sillä suuremmalla tai väkevämmällä annoksella vaikutus ei tehostu, koska vaikutus on systeeminen, eli kehon omaa toimintaa tehostava. Vuorenkilpi ei ole huumaava tai doping-aine, joka suoraan parantaa jaksamista. Suorituskykyä kohottava vaikutus syntyy kehossa muutaman päivän kuluessa ja on eri henkilöillä erilainen. 

Ruskeista vuorenkilvenlehdistä tehty keite on väriltään ruskeaa. 
Vuorenkilpi-tinktuura eli alkoholiuute

Voit tehdä vuorenkilvestä myös alkoholiuutteen eli tinktuuran. Tinktuurat ovat käytössä helppoja, joska ne säilyvät keitettyä uutetta paremmin oikein säilytettynä. Pipettipullo on helppo ottaa myös reissuun mukaan. Vuorenkilpitinktuura valmistetaan uuttamalla yrttiä alkoholiin. Laita lasipurkki täyteen tuoretta tai kuivattua vuorenkilpeä ja täytä purkki täyteen alkoholia. Kirkas maustamaton 40% tai vahvempi viina on parasta tinktuuran valmistamiseen. Jos aiot tehdä tuplauutetta, käytä vahvempaa alkoholia. Pidä huolta, että yrttiaines on kokonaan viinan peitossa. Anna purkin uuttua huoneenlämmössä valolta suojattuna. Voit hölskytellä purkkia päivittäin. Anna uuttua 3 viikkoa. Siivilöi ja/tai suodata valmis uute toiseen purkkiin. Valmis vuorenkilpitinktuura on väriltään tumman ruskeaa, tummempaa kuin keitetty uute. Annostele esim. 50ml pipettipulloon käyttöä varten ja säilytä loput lasipurkissa valolta suojattuna. Oikein säilytettynä säilyvyys on ainakin vuosi. Annostele 10 tippaa 1-3 kertaa päivässä esim. teen sekaan.

Vuorenkilpi-tuplauute

Jos haluat varmistaa, että uutteessa on mukana myös veteen liukenevat yhdisteet, voit tehdä tuplauutteen. Tinktuuran teosta jatkat ottamalla talteen siivilöidyt vuorenkilvet, laitat ne kattilaan, lisäät vettä päälle ja keität seosta 10-20 min. ja annat hautua 10-15 min. Anna keitteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi yrtit pois. Lisää keitettyä uutetta tinkuuraan suhteessa 1:1. Tuplauutteen säilyvyyden takia pidä huolta, että uutteen alkoholipitoisuus on yli 20%. Jos käytit tinktuuran tekoon 40% tai miedompaa alkoholia, voit lisätä keitettyä uutetta tinktuuran joukkoon vähemmän, esim suhteessa 1:2 eli 1 osa keitosta + 2 osaa tinktuuraa. Annostele 10 tippaa 1-3 kertaa päivässä esim. teen sekaan.

Lue lisää:
http://www.mtt.fi/maaseuduntiede/pdf/mtt-mt-v65n01s14a.pdf
http://www.mtt.fi/met/pdf/met105.pdf
B. Galambosi, Z. Galambosi, A. Shikov K. Tkachenko & J. Siivari. 2007. Vuorenkilven viljelykokeet. s. 10-22. Teoksessa: Uutuusrohdoskasvit sekä tyrni ja marja-aronia terveyden edistäjinä. 2007. P. Kivijärvi & B. Galambosi (toim.). MTT. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Verkkojulkaisu. http://www.mtt.fi/met/pdf/met105.pdf  

14 kommenttia:

  1. Löytyisikö keltään omakohtaisia kokemuksia kuinka auttaisi perinteiseen suomalaiseen kaamosväsymykseen tai esim lenkkeilyyn ja hapenottokykyyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuorenkilpeä on perinteisesti käytetty antamaan lisää jaksamista ja kestävyyttä. Noissa materiaaleissa oli jossain maininta, että puoliso sai vuorenkilpirohdoksella liikaakin virtaa, että piti annostelua pienentää. Tuo annostelu riippuu varmasti monista tekijöistä, täytyy vaan kokeilla itselle sopivaa annosta. Toimii varmasti tuohon lenkkeilyyn ja hapenottokykyyn ja kestävyysurheiluun yleensä. Voisi toimia ennen suoritusta ja suorituksen aikana nesteen kanssa nautittuna. Kokeile, ja kerro kuinka vuorenkilpi vaikutti ja vaikuttiko. Ja mahdollisesti piristävänä rohtona kannattaa kokeilla, vaikuttaako nukkumiseen ja unen laatuun negatiivisesti.
      Kaamosmasennukseen suosittelen ulkona liikkumista mahdollisimman valoisaan aikaan sekä D-vitamiinia riittävän suurena annoksena lokakuusta maaliskuuhun. Kaamoksen aikaan kuuluukin ottaa hieman iisimmin ja sopeutua luonnon rytmiin.

      Poista
  2. olen kuullut että vuorenkilpihauteen voisi laittaa iholle. miten se tulisi tehdä voiko joku kertoa?

    VastaaPoista
  3. olen kuullut että vuorenkilpihauteen voisi laittaa iholle. miten se tulisi tehdä voiko joku kertoa?

    VastaaPoista
  4. Mihin vaivaan aiot käyttää vuorenkilpihaudetta? Siis periaatteessa voi tehdä tuon siperianteen, kostuttaa kankaan ja tehdä siitä hauteen haluttuun paikkaan. Tai jos haluaa kasvista tehdä paketin, niin hetken hauduttaa yrttisilppua kuumassa vedessä, käärii sen kankaan sisään ja asettaa hoidettavaan kohtaan. Jos yleisesti ihonhoitoon haluaa vuorenkilpeä käyttää arbutiinin vuoksi, niin kannattaa käyttää niitä vihreitä lehtiä, keittää niistä teen ja käyttää sitä kasvoveden tapaan. Omaa kokemusta ei ole ulkoisesta käytöstä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos näistä hienoista vinkeistä! Tee on nyt hautumassa ja aamulla kokeillaan maistaa :) Tuota tinktuura-asiaa mietin, tehdäänkö ne ihan tavalliseen alkoholiin tyyliin "Kossu ja Vodka", tai onko olemassa jotain "lääkealkoholia" mihin ne pitäisi liottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tavallinen maustamaton alkoholi sopii tinktuuran tekoon, 40% on hyvää tähän tarkoitukseen. Jos valinnanvaraa olisi, niin valitsisin luomuviinaa lasipullossa, mutta tällaista tuotetta ei ole ole saatavilla. Alkosta löytyy Viljasen luomuviinaa 30%, mutta se on muovipullossa. Periaatteessa, mitä vahvempaa alkoholia löytyy, niin sen parempi uuton kannalta. Tuoreisiin yrtteihin käytän vahvempaa 60% tai 80% viinaa ja kuivattuihin yrtteihin menee 40%. Maun takia asiaa ei kannata miettiä, yrteistä tulee tinktuuraan oma (paha) makunsa. Tinktuuraa "nautitaan" pieniä määriä veteen sekoitettuna, näin maku ja alkoholin väkevyys tasoittuvat. Jos tekee ns. tuplauutetta, johon lisätään keittämällä tehtyä uutetta, niin määrät kannattaa laskea, että uute on säilymisen kannalta tarpeeksi vahvaa (yli 20%).

      Poista
    2. Kiitos Matleena supernopeasta ja tarkasta vastauksestasi :) Hmm..saakohan alkosta noin vahvoja alkoholeja. Aikoinaan vodka 45% oli vahvinta. Täytyy käydä tutustumassa :) Muuten, onko näiden yrttien (esimerkiksi juuri vuorenkilpitee) nauttimisella jotain "enimmäisaikaa"? Esim. korkeintaan 2-3 viikkoa ja sitten kuukausi paussia, tai vastaavaa? Vai saako sitä rauhassa nauttia päivittän?

      Poista
    3. Hei, alkosta ei löydy vahvaa viinaa, mutta Viron puolelta voi tuoda 60% ja 80%, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Mutta kyllä 40% on ihan tarpeeksi vahvaa tinktuuran tekoon. Yleensä yrttejä kannattaa nauttia kuuriluonteisesti, riippuen vähän yrtistä. Joitakin adaptogeeneja (esim. pakuria) voi käyttää jatkuvasti. Suosittelen tässä kuuriluonteista kokeilua 2-3 viikkoa. Vuorenkilpi antaa lisää tehoa, kun sitä tarvitaan eli ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Eihän elämä voi olla pelkkää kaasu pohjassa etenemistä. Spurtin jälkeen hidastetaan vauhtia. Usein jatkuvasti käytettynä monien yrttien teho laskee, kun keho tottuu niihin ja todelliseen tarpeeseen ne eivät sitten tehoa.

      Poista
  6. Mahtavaa, kiitos :) On ilo lukea tällaisen asiantuntijan tekstejä. Hieno juttu, että autat ihmisiä tiedoillasi ���� P.S Tee ei maistunut juuri miltään, eli sopii tällaiselle "teestä ei niin pitävälle" oikein hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitokseen voi laittaa mukaan jotain makua antavaa, mistä nyt sattuu pitämään. Vuorenkilpikeitettä voi lorauttaa myös kahviin mukaan, hyvin häviää sekaan.

      Poista
  7. Hei, onko tietoa, mitä voisi vuorenkilpiteen kanssa nauttia turvallisesti, ettei se laskisi liikaa jo valmiiksi matalaa verenpainetta? Lakritsanjurta jos saisinkäsiini jostain, mietin että neyhdessäehkä voisi toilia, mutta eihän sitten keho mene vallan sekaisin jos lolemoia käyttää tai jos tulee jotain yhteisvaikutuksia...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en lähtisi leikkimään kropallani noin. Jos on jo valmiiksi matala verenpaine tai esimerkiksi verenpainelääkitys ei vuorenkilpi ole se paras vaihtoehto. Jos vireyttä ja jaksamista haluaa lisätä on muitakin vaihtoehtoja kuten vitamiinitasot kuntoon, maca, nokkonen (siemenet) yms.

      Poista
  8. Voinko käytää lehdet?keräsin ne syksyllä vihreänä,pesin ne hyvin juoksevan veden alla ,revin ne palasiksi ja laitoin viannes kuivuriin ja jauhoin ne en ole vielä käyttänyt siis voiko ne käytää ja onko ne formonesuituneet?

    VastaaPoista